Quines eines tenim per lluitar contra la Leishmaniosi?

Des de fa uns anys, la Leishmaniosi o “malaltia del mosquit” ha estat motiu de preocupació tant per veterinaris com per propietaris. Com a conseqüència d’això, s’ha dut a terme una molt bona i molt extensa investigació de com podem evitar-la.
Precisament per això, moltes vegades, ens trobem amb el que podria semblar masses opcions i no tenim clar quina és la millor.
Per tal de prendre decisions adequades i de manera informada us volem acostar un petit resum de quines són les opcions que tenim a l’abast i que compten amb un recolzament científic.

1.Pipetes:

Segons el nostre coneixement, tenim dues pipetes al mercat que repel·len el mosquit. En ambudes, el producte repel·lent és la permetrina. Segons Vectra, els “aterratges” de mosquits es redueixen en un 80% i s’eviten les mossegades completament.
AdvantixJPGAdvantix: L’activitat repel·lent dura 3 setmanes des del moment d’aplicació de la pipeta. També és actiu durant 4 setmanes front a puces i paparres. Conté a més, Imidacloprid com a insecticida.
PREU:11,10 /mes*
Vectra 3D: L’activitat repel·lent dura 4 setmanes. També té
Vectra-3D
activitat contra puces i paparres durant 4 setmanes. Conté a més Dinotefuran com a insecticida i Piriproxifè com a inhibidor del creixement dels insectes.
PREU: 11,30/mes*

2.Collars:

Actualment tenim només una opció recomanable.
collar_leishmania_scalibor_para_perros
Scalibor:El collar té una activitat repel·lent contra el mosquit de 6 mesos. L’efecte màxim és a les 2-3 setmanes post-aplicació i té una efecte antipuces de 4 mesos i antipaparres de 6 mesos. El repel·lent que conté és la permetrina.
En un estudi en zones d’alta prevalència de Leishmaniosi com la nostra, es va demostrar que només el 3% de gossos que portaven Scalibor desenvolupaven la malaltia.
PREU: 4,42/mes*

3.Vacuna:

canileishCaniLeish: La vacuna va aparèixer al mercat a l’any 2011. Des d’aleshores s’han reportat efectes secundaris que no són diferents ni més habituals dels que es reporten en les altres vacunes d’aplicació habitual.
Quina eficàcia té? En l’estudi més significatiu, els resultats mostraven que els gossos vacunats tenen 4 vegades menys possibilitats de desenvolupar la malaltia.
Per poder rebre la vacuna cal que el gos sigui major de 6 mesos d’edat i que no tingui ja la malaltia de la Leishmaniosi. Per això, la primera vegada que s’aplica s’ha de fer un test per descartar la infecció.
La primera vegada que s’aplica, a més, cal donar 3 dosis separades 21 dies. Després, només es necessita un record anual de la vacuna.
PREU: 8,9/mes* el primer any i 3,75/mes* els següents anys

4.Xarop Leisguard:

El xarop actua augmentat la immunitat cel·lular en el gos. Aquest tipus d’immunitat és la adequada per lluitar contra la Leishmaniosi. Per tant, el xarop serveix tant per prevenir el desenvolupament de la malaltia com per tractar-la en les fases inicials.
leisguard
Els efectes secundaris són lleus i solen esser transitoris.
Quina eficàcia té? Els estudis demostren que els gossos tractats amb Leisguard tenen 7,5 vegades menys possibilitats de desenvolupar la malaltia.
El xarop s’administra diàriament durant 4 setmanes seguides. Aquesta administració es repeteix 3 cops a l’any en zones endèmiques com la nostra.
Per poder prendre Leisguard cal que el gos no tingui problemes hepàtics, ni gastrointestinals i que no sigui una femella amb problemes previs de pseudolactació.
PREU: 3,3/mes*
*El cost és mensual per un gos de 10 Kg.
La nostra recomanació és utilitzar dos collars Scalibor anualment i el xarop de Leisguard. Amb aquesta combinació s’aconsegueix una efectivitat del 98% en la prevenció de la Leishmaniosi. A més, ja que molts propietaris utilitzen pipetes per evitar les puces i paparres recomanem utilitzar-ne alguna que també protegeixi contra el msoquit.