Per què és important protegir els nostres animals de les paparres?

A Europa tenim sobretot 3 gèneres de paparres que transmeten diferents malalties:

tick_ixodes_ricinus_1292

Ixodes ricinus:
És coneguda com a paparra vulgar, a Europa transmet la malaltia de Lyme.
Aquesta malaltia està provocada per un bacteri anomenat Borrelia Lyme Disease - Borrelia burgdorferiburdogferi. Aquest bacteri, que té forma d’espiral is’introdueix a la sang per la picada de la paparra. Provoca una inflamació generalitzada que es nota sobretot a les articulacions.
Tot i que el gos pot passar períodes assimptomàtics, quan apareix la malaltia, provoca augment de la temperatura (més de 40*C), dolor articular i muscular que faran que el nostre animal no tingui ganes de moure’s i cridi o plori quan el toquem, perdi la gana i se li inflamin els ganglis entre d’altres signes.
Si no s’administra un tractament de suport adequat aquesta malaltia pot arribar a ser mortal.
Ripicephalus sanguineus:
També anomenada Rhipicephalus_sanguineus_verrel_telitodvepaparra marró del gos. Aquesta paparra és la responsable de la transmissió de la Erlichiosi.
Aquesta malaltia és provocada per un paràsit que les paparres introdueixen a les cèl·lules de la sang i a través d’ella viatja a diferents òrgans. Segons l’òrgan que es vegi afectat els signes seran diferents:
Pèrdua de pes, llagrimeig, rinitis, edemes a extremitats, caminar com marejats…
Si s’agafa a temps aquesta malaltia  es pot curar.
Dermacentor reticulatus
Dermacentor reticulatusAquesta paparra és la responsable junt amb d’altres del gènere Ixodes i Ripicephalus de la transmissió de la Babesiosi.
La Babesiosi és una malaltia provocada per paràsits del gènere Babesia que són introduïts a la sang a través de la picada de la paparra.
La Babesiosi es presenta en dues formes:
Forma aguda: Apareix poc després de la picada de la paparra i dóna febre alta (més de 40*C), cansament, anorexia, diarrees, vòmits i problemes respiratoris.
Forma crònica: Apareix temps després de la picada i dón febre intermitent, pèrdua de pes, alteracions hepàtiques (ictericia) i a vegades fins i tot la mort.